niedziela, 26 czerwca 2011

Lasagne ze szpinakiem


Danie z cyklu - 3 godziny przygotowań, 15 minut i nie ma ;)
No dobra, zostało jeszcze pół. Wciąż gorąca. Ma ktoś ochotę?

Zainspirował mnie przepis w Kalejdoskopie Kulinarnym. I Mama, która wypatrzyła gdzieś w Arkadii takiego kolorowego przekładańca. Ważne, by psychicznie naszykować się na spędzenie trochę czasu w kuchni - nie jest to zdecydowanie szybkie danie. Ale smak rekompensuje wszystko, łącznie z kuchnią, która wygląda jak po przemarszu wojsk tureckich. Dodatkowo ważne jest by dobrze wszystko rozplanować czasowo.

Warstwa czerwona:
  • 1 kg mięsa - u mnie szynka
  • czosnek
  • cebula
  • opakowanie sosu - u mnie Pikantne Bolognese z chili
Mięso przekręcić przez maszynkę z czosnkiem i cebulą.  Podsmażyć na patelni. Gdy się zarumieni i lekko podsmażyć wlać trochę wody i dusić, aż mięso wchłonie całą wodę. Sos w proszku, łyżkę mąki i łyżkę śmietany połączyć z dwiema szklankami wody. Sos wlać do mięsa, podsmażyć chwilę.

Warstwa zielona:
  • 3 opakowania szpinaku mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
Szpinak wrzucić na patelnię. Smażyć aż odparuje cała woda. Dodać przeprasowany czosnek, można dodać łyżkę masła i łyżkę mąki - robi się gęstszy (taka metoda na skróty)

Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka warzywka
  •  0,4 litra mleka
Masło rozpuścić w garnku. Posypać mąką, trochę podsmażyć, ale uważamy, żeby się mąka nie przypaliła. Wlewamy szklankę wody i mleko cały czas mieszając. Wsypujemy łyżkę przyprawy warzywkowej (vegeta, jarzynko, itp). Gotujemy ok. 5 minut cały czas mieszając.

  • 1,5 opakowania makaronu lasagne
Makaron obgotowujemy - każdy płatek ok. 2 minuty wrzucamy do wrzątku ze szczyptą soli i kroplą oleju.

  • dużo sera żółtego - ścieramy na tarce

System czasowy wygląda tak - szpinak na jednej patelni, mięso na drugiej. Dajemy radę jednocześnie robić jedno i drugie. Dodatkowo, i to, i to może chwilę poczekać. W międzyczasie możemy zetrzeć ser na tarce. Potem robimy sos beszamelowy. Wyciągamy naczynie żaroodporne, gotujemy w garnku wodę na makaron. Gotujemy płatki a w międzyczasie układamy kolejne warstwy - co chwilę będziemy mieli kolejne płatki, więc wkładamy je od razu do naczynia.

Na spód naczynia wlewamy kilka łyżek sosu - u mnie był gęsty i dobry ;) Kładziemy płatki lasagne. Dalej warstwa mięsa, lekko posypujemy serem, polewamy sosem beszamelowym. Teraz makaron. Na makaron wykładamy szpinak i troszkę sosu. Chodzi o to, żeby każdy płatek makaronu miał kontakt z sosem (będzie mięknął). I znowu - mięcho, sos, makaron, szpinak, sos, makaron i tak aż do wykończenia składników. U mnie zmieściły się 4 warstwy mięsne i 3 warstwy zielone. Na wierzchu kładziemy płatki i posypujemy je serem.

Całość instalujemy do piekarnika na godzinę w 200 stopniach. Można polać ketchupem.

Naprawdę smaczne!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...