Uwielbiam wiosenny bigos, nie lubię tradycyjnego. Dlatego mogłabym go jeść na okrągło, a pora na młodą kapuchę tak szybko się kończy :)
Przepis Mamy, tak samo jak wykonanie
- 2 główki kapusty
Dokładnie umyj kapustę, przekrój na połowę, wytnij środek (kaczany). Kapustę poszatkuj nieco grubiej, sparz gorącą wodą (wlej do garnka), odlej, zalej przegotowaną wodą, gotuj. Dodaj startą marchewkę, wołowinę w sosie własnym pokrojoną w kostkę. Dodaj koperek, przyprawy itd.
Kapusta puszcza dużo wody, dlatego po 15 minutach trzeba odlać wodę, konserwę wrzucamy na sam koniec gotowania.
Gotuje się to godzinę lub krócej - na koniec trzeba zrobić zasmażkę -olej+łycha mąki na patelnię, zarumienić na złoto, wlać do bigosu, zamieszać i bigos ready.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz