środa, 21 września 2011

Ciasteczko?

Taaakie dobre było. Taaaakie pyszne. Masa karmelowa i mnóstwo orzechów. Najokropniejsze w nim było to, że tak szybko się zjadło. Taaaakie malutkie. Dlatego pewnie zrobię je w formie tarty (to zdecydowanie dużo lepszy rozmiar dla tak dobrego ciasteczka).

Tarta/tartaletki z orzechami

  • kruchy spód - klik!
  • orzechy - laskowe, włoskie, pistacje
  • migdały
  • puszka masy krówkowej
Spód ciasta przygotowujemy tak samo jak w tarcie z czerwonymi owocami. Dodatkowo możemy dodać do ciasta łyżkę kakao - będzie miała lekko czekoladowy smak. Orzechy włoskie obieramy ze skórki (można je wcześniej sparzyć, skórka będzie łatwiej odchodzić), laskowe w oryginale nie były obrane, ja proponuje obrać. Migdały pokrojone były w paseczki (również obrane). Masę krówkową lekko podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy orzechy i dokładnie mieszamy. Takim nadzieniem wypełniamy wystudzoną tartę, lekko oprószoną cukrem pudrem. Wierzch posypujemy pistacjami (niesolonymi). 

Możecie zrobić tartę, a także tartaletki. Wtedy z ciasta wykrajamy małe kółeczka i instalujemy je w foremkach. Dalej ta sama droga. 

Taaaaaakie dobre!


Ciasteczko weźmie udział w konkursie: 
 

7 komentarzy:

  1. Orzechy i kajmak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Aż boję się pomyśleć, ile takich słodkich maleństw byłabym w stanie zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musialo byc przepyszne ciasteczko:) ja tez takie chce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko to co zawiera orzechy

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierzę, że było pyszne. Moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja takie ciasteczko poproszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis i powodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...