Tarta/tartaletki z orzechami
- kruchy spód - klik!
- orzechy - laskowe, włoskie, pistacje
- migdały
- puszka masy krówkowej
Spód ciasta przygotowujemy tak samo jak w tarcie z czerwonymi owocami. Dodatkowo możemy dodać do ciasta łyżkę kakao - będzie miała lekko czekoladowy smak. Orzechy włoskie obieramy ze skórki (można je wcześniej sparzyć, skórka będzie łatwiej odchodzić), laskowe w oryginale nie były obrane, ja proponuje obrać. Migdały pokrojone były w paseczki (również obrane). Masę krówkową lekko podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy orzechy i dokładnie mieszamy. Takim nadzieniem wypełniamy wystudzoną tartę, lekko oprószoną cukrem pudrem. Wierzch posypujemy pistacjami (niesolonymi).
Możecie zrobić tartę, a także tartaletki. Wtedy z ciasta wykrajamy małe kółeczka i instalujemy je w foremkach. Dalej ta sama droga.
Orzechy i kajmak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Aż boję się pomyśleć, ile takich słodkich maleństw byłabym w stanie zjeść. :)
OdpowiedzUsuńto musialo byc przepyszne ciasteczko:) ja tez takie chce:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko to co zawiera orzechy
OdpowiedzUsuńWierzę, że było pyszne. Moje smaki <3
OdpowiedzUsuńto ja takie ciasteczko poproszę:-)
OdpowiedzUsuńoooooooooooooooo.........! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i powodzenia!:)
OdpowiedzUsuń