To zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Dobry z mięchem, jak i bez. Fajnie pasuje do kopytek (czy klusek leniwych? - dla mnie kopytka to to, co dla innych kluski leniwe). Tym razem w wersji najprostszej - z makaronem.
- 70 dag pieczarek
- mąka
- śmietana
- ew. sos pieczarkowy w proszku
- jarzynko, warzywko, itp
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, myjemy i podsmażamy. Gdy odparuje z nich cała woda, przerzucamy do garnka. Zalewamy wodą (ilość zależna od potrzeb) i gotujemy. Mieszamy sos, śmietanę i mąkę z gorącym wywarem z sosu w oddzielnej miseczce. Wlewamy i mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Gotujemy chwilę i sos gotowy. Możemy doprawić warzywkiem, możemy dorzucić kostkę rosołową na poziomie wlewania wody. Ja dodałam jeszcze słuszną ilość koperku :)
O tego mi trzeba!!! Jutro gotuję i będę się zajadać sosem ze smażonymi ziemniakami!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Jagienka