środa, 7 września 2011

Sos pieczarkowy


To zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Dobry z mięchem, jak i bez. Fajnie pasuje do kopytek (czy klusek leniwych? - dla mnie kopytka to to, co dla innych kluski leniwe). Tym razem w wersji najprostszej - z makaronem.


  • 70 dag pieczarek
  • mąka
  • śmietana 
  • ew. sos pieczarkowy w proszku
  • jarzynko, warzywko, itp
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, myjemy i podsmażamy. Gdy odparuje z nich cała woda, przerzucamy do garnka. Zalewamy wodą (ilość zależna od potrzeb) i gotujemy. Mieszamy sos, śmietanę i mąkę z gorącym wywarem z sosu w oddzielnej miseczce. Wlewamy i mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Gotujemy chwilę i sos gotowy. Możemy doprawić warzywkiem, możemy dorzucić kostkę rosołową na poziomie wlewania wody. Ja dodałam jeszcze słuszną ilość koperku :)

1 komentarz:

  1. O tego mi trzeba!!! Jutro gotuję i będę się zajadać sosem ze smażonymi ziemniakami!
    Pozdrawiam Jagienka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...