niedziela, 22 maja 2011

Naleśniki z brokułami


Naleśniki z brokułami
Ciasto do naleśników:
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody (robią się taaakie pulchne)
  • 3 jajka
  • ok. 0,5 litra mleka
  • woda gazowana
Mąka dla odmiany była przesiana. A co :) Nigdy jej nie przesiewałam, ale ktoś zostawił w mojej półce sitko, to pomyślałam, czemu nie. Do mąki wbić jajka, dodać mleko i wodę gazowaną. Ciasto musi być lejące się, wody daję mniej niż mleka, właściwie to wlewam mleko, a później rozcieńczam to wodą gazowaną. A ile dokładnie nie wiem. Robię to na oko :) Wszystko wymiksować i smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Z tych proporcji wyszło mi 14 naleśników.

Sos cebulowy:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • troszkę mleka
  • bazylia, pieprz, sól, koperek
  • 2 plasterki sera żółtego, drobno pokrojone
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Mleko rozmiksować ze śmietaną. Wlać na patelnię. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki. Dodać ser żółty. Podsmażyć chwilę.
Dodać pieprz, sól, bazylię - doprawić do smaku.

  • brokuły
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie - powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

  • pętko kiełbaski
Dowolną kiełbaskę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni.


Usmażone naleśniki posmarować sosem cebulowym. Na jednej połówce naleśnika rozłożyć lekko zmiażdżonego brokuła. Złożyć w trójkąta, podsmażyć na patelni, tak, aby wszystko się nagrzało. Podawać z kiełbaską (którą można pominąć w wersji wegetariańskiej). O dziwo, baaardzo smaczne i zdecydowanie do powtórzenia.

2 komentarze:

  1. ja bym jeszcze sera dodała i zapiekła, mmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też, gdybym wiedziała, że w tym cudownym akademiku działa jakikolwiek piekarnik ;) Ale jutro przetestuję zapiekanie w wersji mikrofalówkowej, choć to nie to samo niestety...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...