Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 litra mleka - połowę zagotować z 0,5 szklanki cukru; do drugiej połowy dodać 2-3 łyżki mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej i 4 żółtka - wymieszać mikserem, wlać do gotującego się mleka z cukrem. Wystudzić, rozmieszać z margaryną- pół lub całą, zależy ile "wejdzie" (przepis jest na oko...).
Beza:
Białka, które zostały, ubić na sztywno z cukrem. Masę wylać na folię aluminiową w blaszce, bezę wysuszyć osobno! Bezę suszymy w 150 stopniach lub mniej - aż będzie z wierzchu przyrumieniona, a w środku sucha.
Składamy - ciasto, marmolada, orzechy, masa, ciasto, marmolada, masa, beza. Zajadamy i jesteśmy w niebie ;D
chyba Pychotka ;D Jest pyszniuuusia! Polecam!
OdpowiedzUsuń