niedziela, 8 maja 2011

Ciasto "Pychotka"

Ciasto babci Ani - nazwa również jej. Nie mam pojęcia pod jaką nazwą znaleźć go w googlach, ale skoro wyprosiłam przepis, to po co mi lepszy ;) Ciacho jest wspaniałe.

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść jak kruche, podzielić na części. Upiec (no i nie wiem ile - nie spisałam, ale zakładam, że ok. 0,5 godziny w 180 stopniach). Posmarować marmoladą różaną i posypać orzechami.

Masa:
0,5 litra mleka - połowę zagotować z 0,5 szklanki cukru; do drugiej połowy dodać 2-3 łyżki mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej i 4 żółtka - wymieszać mikserem, wlać do gotującego się mleka z cukrem. Wystudzić, rozmieszać z margaryną- pół lub całą, zależy ile "wejdzie" (przepis jest na oko...).

 Beza:
Białka, które zostały, ubić na sztywno z cukrem. Masę wylać na folię aluminiową w blaszce, bezę wysuszyć osobno! Bezę suszymy w 150 stopniach lub mniej - aż będzie z wierzchu przyrumieniona, a w środku sucha.

Składamy - ciasto, marmolada, orzechy, masa, ciasto, marmolada, masa, beza. Zajadamy i jesteśmy w niebie ;D

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...