niedziela, 8 maja 2011

Pizza Janeczki

Przepis od wieków sprawdzony, rozdawany, uwielbiany.
Ciasto:
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 łyż. soli
  • 0,5 łyż. cukru
  • 1 kg mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko +3 żółtka
 Drożdże zasypać lekko cukrem, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Zagotować mleko, dodać masło, ostudzić. Jajka ubić. Dodać mleko, drożdże, mąkę, sól, cukier. Zagnieść ciasto 300 razy. Podzielić na 3 części i rozprowadzić na blachach. Posmarować keczupem lub sosem do pizzy. Podpiec ok. 5-10 minut.




Farsz:
pieczarki (albo podsmażone albo ze słoika), groszek zielony, cebula podsmażona, szynka, salami, kukurydza, oliwki, ogórek octowy - co kto lubi :) ser żółty w ilości hurtowej. A jako, że pizza góralska, to pojawia się na niej oscypek ;) - wszystko nałożyć na ciasto w dowolnej ilości i kombinacji, zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...