sobota, 14 maja 2011
Szarlotka
Z przepisu Mamy - jej wersja szarlotki. Prosta, szybka, musi się udać :)
Ciasto:
3 szkl. mąki
3/4 kostki margaryny
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyż. proszku do pieczenia
nadzienie:
1 kg jabłek zetrzeć na tarce, wycisnąć sok, dodać galaretkę pomarańczową/cytrynową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i żółtkami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 0,5-1 godz.
Podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować. Pierwszą część ułożyć na blasze i wyłożyć jabłka. Położyć drugie ciasto. Piec godzinę w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz