niedziela, 10 kwietnia 2011
Naleśniki ze szpinakiem
Taki wegetariański obiadek :)
Z podanych składników wyszło mi chyba 10 naleśników
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka
mleko
szczypta soli
woda gazowana
Wsypać do miski mąkę, wbić jajka, posolić, dodać mleko, tyle, aż ciasto nie będzie za gęste. Dodać trochę wody gazowanej - dodaje puszystości. Całe ciasto powinno być lejące się, nie za gęste, nie za rzadkie. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej -> bez tłuszczu.
Dwie paczki mrożonego szpinaku rozgrzać na drugiej patelni. Po rozmrożeniu dodać czosnek, trochę mąki, aby się zagęścił. Można dodać łyżkę śmietany.
Naleśniki nadziewać szpinakiem. Składać w trójkąty. Następnie podsmażyć na patelni. Można posypać tartym serem lub dodać do środka mozzarellę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
hej!
OdpowiedzUsuńjadłem podobne naleśniki, ale do farszu ze szpinaku był dodany ser zółty (tylżycki) - 30dag. na 2 paczki szpinaku (2x450g) - polecam, były super.