Ciasto na kruchy spód:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 180 g masła
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 2 surowe żółtka
Zagnieść kruchy spód, chłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować cienko i upiec w temp. 180 stopni - ok. pół godziny. Ostudzić.
Masa:
- skórka z 5 pomarańczy
- dżem morelowy
- galaretka pomarańczowa
Do gotowych skórek dodać słoik dżemu morelowego. Rozgrzać masę, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdjąć z ognia i wsypać opakowanie galaretki pomarańczowej. Ostudzić.
Ostudzoną masę wyłożyć na spód. Ja na wierzch położyłam kandyzowane pomarańcze,a całość przykryłam warstwą płatków migdałowych. Poezja... Ten zapach... Mmmm :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz