niedziela, 24 kwietnia 2011

Mazurek pomarańczowy

Cudowny, słoneczny, słodki :) Ach!

Ciasto na kruchy spód:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 180 g masła
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 2 surowe żółtka

Zagnieść kruchy spód, chłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować cienko i upiec w temp. 180 stopni - ok. pół godziny. Ostudzić.

Masa:
  • skórka z 5 pomarańczy
  • dżem morelowy
  • galaretka pomarańczowa
5 pomarańczy obrać ze skórki. Pokroić skórkę w drobną kostkę. W garnku zagotować pół szklanki wody z szklanką cukru. Po zagotowaniu wrzucić skórkę. Gotować ok. godzinę, aż skórka zmięknie.
Do gotowych skórek dodać słoik dżemu morelowego. Rozgrzać masę, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdjąć z ognia i wsypać opakowanie galaretki pomarańczowej. Ostudzić.

Ostudzoną masę wyłożyć na spód. Ja na wierzch położyłam kandyzowane pomarańcze,a całość przykryłam warstwą płatków migdałowych. Poezja... Ten zapach... Mmmm :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...