piątek, 22 kwietnia 2011
Najpyszniejsza zupa na świecie
Zupa. Kalafiorowa z groszkiem.
Dawniej znienawidzona, dziś lubiana :) Wcześniej - najtrudniejsze danie na świecie, teraz... zupa to zupa, nie da się zepsuć.
Na porcję - średni garnek:
2 skrzydełka obgotuj (włóż do zimnej wody, włącz palnik, muszą się ugotować). Odlej wodę, umyj garnek. Ponownie zalej zimną wodą, wrzucić mięso. Poczekaj, aż wywar zacznie się gotować.
W międzyczasie przygotuj warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce. Mi mieszanka 1 dużej marchwi, 1 średniej pietruszki i 1 niedużego selera wystarcza na 3 porcje (resztę zamrażam). Warzywa wrzucamy zanim wywar zacznie się gotować. Zaraz po nich instalujemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz kalafiora. Jest to również dobry moment na wrzucenie kostki rosołowej. Gdy ziemniaki będą gotowe wlewamy puszkę groszku razem z zalewą. Na koniec zaprawiamy mąką i śmietaną.
Uwaga techniczna - całą zupę nie robi się dłużej niż godzinę. Fakt, że pierwszą robiłam 3 niczego nie zmienia - godzina od pomysłu do jedzenia w zupełności wystarczy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz