niedziela, 24 kwietnia 2011

Mazurek chałwowy z czekoladą

Święta :) 4 mazurki, 2 babki, jeden sernik. Nie najgorzej :)

Na początek mazurek chałwowy. Tegoroczny debiut. Pyszny.
Składniki na ciasto:
  • 120 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko (bardzo kruche ciasto) lub 2 - też kruche
  • zapach waniliowy
Najpierw zagniatamy kruche ciasto - łączymy mąkę z masłem i cukrem (nie zagniatać, a raczej przecierać w rękach), na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy. Uformować kulę i włożyć na chociaż godzinę do lodówki.
Rozwałkować cienko, piec ok. 30 min w 180 stopniach. Porcja ciasta wystarcza spokojnie na dużą blaszkę i rogi :)

Składniki na masę chałwową
  • 300 g chałwy z orzechami
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Chałwę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wlać śmietankę i dodać cukier. Rozmiksować wszystko mikserem aż do uzyskania gładkiej masy. Jest bardzo gęsta. Całość przełożyć do garnuszka i podgrzewać na ogniu ok 3-4 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Masą chałwową wysmarować wystudzony spód mazurka. Ja dodatkowo rozpuściłam tabliczkę czekolady i porobiłam esy-floresy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...