piątek, 22 kwietnia 2011

Carbonara





Tak proste, że trudno uwierzyć, że tak dobre.
A całe wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

Składniki:


  • pół paczki makaronu spaghetti
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • cebulka
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 300 ml łyżki śmietany kremówki
  • 15 dag sera żółtego
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu - al dente. Ważne, żeby nie był do końca miękki - sos spowoduje, że jeszcze zmięknie.
Cebulkę kroimy w kostkę, boczek również. Podsmażamy na patelni. Nie używam oleju - boczek jest wystarczająco tłusty. Żółtka wymieszać z śmietaną - można lekko przyprawić oregano i pieprzem. Gdy cebulka i boczek będą gotowe wlać mieszankę na patelnię. Poczekać, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Odlać makaron i pozostawić go w garnku. Do makaronu wlewamy sos. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić mlekiem. Posypujemy garścią startego sera żółtego. Im twardszy tym lepszy :)

Ready :) Podawać ze świeżą bazylią posiekaną na drobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...