Bardzo szybki w wykonaniu. Przykryty bezą, orzechowy w środku.
Składniki:
- 250 g mielonych orzechów
- 4 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 120 g masła
- niepełna szklanka mąki (120 g)
- 3 wafle
Masło ucieram z cukrem do białości. Dodaję żółtka, mąkę i orzechy. Masa jest gęsta i jest jej dosyć niewiele - dlatego proponuję użyć podwójnej porcji (ja jestem masolubna). Masą smarujemy wafle - delikatnie. Z białek ubijam sztywną pianę, na koniec dodaję cukier. Wylewam to na wierzch wafli - prosto na ostatnią warstwę masy orzechowej. Posypuję płatkami migdałowymi. Po upieczeniu będzie z tego delikatna beza. Piekłam ok. pół godziny w 150 stopniach - beza nie może się spalić za nadto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz