sobota, 7 stycznia 2012

Mac and cheese


Nienawidzę wyprzedaży. W sklepach dzikie tłumy ludzi, nic ciekawego do kupienia. Polowanie na nowe ubranie zakończyło się rezygnacją z czegokolwiek z powodu nieskończenie długiej kolejki do kasy.
Na szczęście w sklepach z kosmetykami nie ma zwiększonej ilości osób. Nowy balsam, cudownie pachnący. Uwielbiam ten zapach. Zimna kawa na wynos. Carrefur. Tragedia. Czy aż tyle ludzi musi robić zakupy w jednym sklepie? Nie znoszę dużych sklepów w centrum. Wolę te daleko. Te, w których nie ma takich tłumów...

W domu prawdziwy comfort food. Próbowaliście kiedyś? Ja wczoraj oglądając mojego ulubionego bloga zagranicznego, o którym ostatnio zapomniałam, przypomniałam sobie o potrawie, za którą autorka przepada. Mac 'n' cheese. Makaron z serem. Banał. Szybki. Pyszny.

  • makaron ugotowany
  • żółty ser
  • śmietana kremówka
  • ząbek czosnku
  • podsmażona cebula
  • pieczarki
Pieczarki są moim dodatkiem, sam żółty ser z makaronem mnie nie przekonywał. Grzyb zawsze pasuje, tu polecam dodać jeszcze boczek wędzony/kiełbaskę podsmażone dla wyrazistości. Albo zostawić tylko pieczarkę - kremowe i delikatne też znajdzie swoich zwolenników :)

Ugotowany makaron przekładamy do naczynia do zapiekania. Ser ścieramy na tarce. Mieszamy makaron z rozgniecionym czosnkiem, cebulą, pieczarkami i częścią sera. Zalewamy kremówką. Ilość zależy od smaku. Dużo - danie będzie trochę pływało, mało - ser będzie dominował. U mnie wersja pierwsza, następnym razem zmniejszę ilość śmietanki. Wierzch posypujemy resztą sera i odrobiną bułki tartej. Zapiekamy 20-25 minut w 180 stopniach.

Na talerzu posypujemy zielonym szczypiorkiem. Nie zapomnijcie też o pieprzu :)

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię to danie. Ciągnący się ser, chrupki z wierzchu makaron i niczego więcej nie potrzebuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Zapiekanka z makaronem jest dobra na wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron zapiekany z serem... uwiebiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...