sobota, 16 lipca 2011

Zapiekanka z patelni

Taka danie ze wszystkiego co jest w lodówce. Albo jeśli lodówka świeci pustkami z szczegółowej listy zakupów ;) Gotowe w mniej więcej godzinę, a smakuje całkiem pysznie!

Na dużą patelnię po brzegi potrzebujemy:
  • 7 ziemniaków średniej wielkości (po 2 na głowę)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • kiełbaska/szynka/boczek
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)
  • ser żółty
  • 4 jajka
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiełbaskę kroimy na plasterki i podsmażamy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skrórki i kroimy. Paprykę tniemy w paseczki. Ziemniaki po ugotowaniu również plasterki. Wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy zioła prowansalskie. Po chwili dorzucamy kiełbaskę, na koniec paprykę i pomidora. Możemy dolać odrobinkę śmietany kremówki, posypujemy garścią startego sera. Trzymamy chwilę na ogniu. Teraz wbijamy na wierzch jajka - wg przepisu oryginalnego, powinny wyjść takie jak sadzone. Moje (3 sztuki) sadzić się nie chciały (ach ta moja cierpliwość) dlatego wymieszałam je ze wszystkim. Nie wyszła jajecznica :) wyszła ot taka zapiekanka z patelni.
W zależności od upodobań dopieprzyć i dosolić. Świetnie smakuje z sosem tatarskim :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...