poniedziałek, 18 lipca 2011

Tagiatelle ze szpinakiem


Wbrew pozorom zaczynam powoli lubić jedzenie wegetariańskie. Owszem, brakuje mi mięcha prawie w większości dań, ale to jedno z takich, w którym mięsko byłoby zupełnie zbędne. Inspirowałam się przepisem na blogu MindYourFood, którego autorka z kolei inspirowała się J. Olivierem :)

  • 500 g makaronu tagiatelle
  • 1 kg mrożonego szpinaku 
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g sera brie
  • garść startego żółtego sera
  • 150 ml kremówki
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
Moje danie powstało bardzo prosto - makaron ugotowałam w osolonej wodzie, szpinak rozmroziłam i odparowałam w garnku. Potem dodałam mascarpone i kremówkę. Po chwili dodałam brie i ser żółty, poczekałam aż się rozpuści, wymieszałam dokładnie i sos gotowy. Na koniec wrzuciłam odcedzony makaron do sosu i wszystko dokładnie wymieszałam. I nastąpiła faza kombinowania. Hm... szkoda, że nie mam czosnku... ale mam wino :) ok, spróbujmy. Wlałam trochę wina i nawet poprawiło smak!

Na talerzu proponuję posypać lekko serem żółtym i orzeszkami ziemnymi - ich najbardziej mi zabrakło :)

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie! p.s. super zmiana bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest bardzo dobre, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm makaron i zdrowy szpinak ! W moim wykonaniu jest opcja z serem pleśniowym albo fetą - ostatnio rozkoszuję się też połączeniem szpinaku z gorgonzolą . :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...