poniedziałek, 11 lipca 2011

Tosty francuskie



Taka mała rzecz a cieszy :)
Okej, cieszy, bo udało się wykorzystać dwudniowe bagietki.

  • bagietka/chleb tostowy/chleb
  • 2-3 jajka
  • 4-5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: ser




Bagietkę kroimy na podłużne kromki, jajka wbijamy do miseczki, dolewamy mleko i roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub masło, jeśli tosty mają być na słodko). Kromki maczamy w jajku i kładziemy na patelni. Smażymy na złoto z obu stron.

Możemy posypać na talerzu startym serem lub podać z dżemem. Z sokiem pomarańczowym... :)


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie tosty! zajadałam się nimi kiedyś . . . czas wrócić do tych pięknych chwil;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...