wtorek, 5 lipca 2011

Francuskie Hamburgery - po polsku :)


Francja Francją, ale nie ma jak jedzenie przywiezione z domu. W moim jedynym sklepie w okolicy (coś na kształt Biedronki) mięso i wędliny mnie przerażają. Zwłaszcza piersi z kurczaka w odcieniu subtelnie zielonym...

Dlatego nie ryzykuję i jem sery :) ostre, śmierdzące pleśniaki z mleka koziego, do których smaku powoli się przyzwyczajam. I w wersji zapieczonej nawet zaczynają mi smakować...

Danie mało ambitne - ot taka kanapka, ale coś trzeba jeść :)

  • bułki hamburgerowe
  • ser żółty (u mnie Masdamer w plasterkach)
  • ser pleśniowy Chevre
  • szynka/kiełbasa krakowska
  • warzywa - ogórek, pomidor, sałata
  • jajka
Bułki rozkroić, ułożyć sery i wędlinę. Wrzucić do piekarnika, zapiekać, aż roztopi się ser. W międzyczasie usmażyć na patelni jajka sadzone - po jednym do jednego hamburgera. Posolić, popieprzyć. Po wyjęciu bułek z piekarnika włożyć jajko sadzone, bułkę posmarować od środka musztardą francuską i ketchupem. Dołożyć dowolną kombinację warzyw - u mnie był tylko ogórek, ale pomidor i sałata zdecydowanie by pomogły ;) Podawać na gorąco.

1 komentarz:

  1. bardzo często robię w domu takie hamburgery. koniecznie z dużą ilością ciągnącego sera :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...