Kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki (+0,5 na podsypywanie)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół opakowania cukru waniliowego
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
Ciasto wyrabiamy jak na kruche - mąkę i cukier mieszamy, łączymy z masłem na pył, dodajmy żółtka, wyrabiamy gładką kulę i wrzucamy na godzinę do lodówki (instrukcja robienia ciasta kruchego - klik klik - tylko dodajemy do mąki cukier puder, cukier waniliowy i kaWkao). Ciasto pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach - do zarumienienia.
Kruszonka marcepanowa (pomysł znaleziony na którymś przepysznym blogu)
- 150 g marcepana (masy marcepanowej)
- 3/4 szklanki mąki
- 85 g masła
- 200 g płatków migdałowych
Mąkę przesiać. dodać marcepan i masło - wyrobić kruszonkę tak jak kruche ciasto - aż uzyskamy "mokry piasek". Na koniec wymieszać z płatkami. W przepisie oryginalnym był cukier, ale całość zdecydowanie wypadła zbyt słodko - marcepan jest wystarczająco słodki.
- 1kg śliwek
- 2 garście świeżych malin
Wygląda wspaniale! Pewnie bym się skusiła, gdyby nie to, że nie mam już ani śliwek, ani malin:)
OdpowiedzUsuńale musi być pyszna
OdpowiedzUsuńcudnie napakowana owocami!
OdpowiedzUsuń