sobota, 1 września 2012

Pieczone bataty


Próbowaliście już kiedyś słodkich ziemniaków? Jeśli nie, to najwyższy czas nadrobić kulinarne zaległości. Ja w zeszłym roku dość niepewnie się im przyglądałam, teraz wreszcie zdecydowałam się je zakupić. Nie za dużo, tylko 2 sztuki, wcale nie największe w sklepie. 1,20 kg na wadze. Są mięsiste, potężne i pyszne. Przygotowanie jest ekspresowe i nie wymaga wielkich umiejętności kuchennych.

Bataty dokładnie umyj, pokrój na części. Mogą być kostki, mogą być frytki, ósemki, szesnastki. Ważne, by części wielkością były podobne do siebie, żeby się równomiernie piekły. Przełóż do miski, polej oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie + tymianek, myślę, że sprawdziłaby się również ostra papryka). Rozłóż na blaszce w piekarniku. Piecz 30-40 minut w 180-190 stopniach, aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości cząstek.



Mogą być dodatkiem do obiadu albo samodzielnym daniem. Do frytek ze słodkich ziemniaków pasuje sos czosnkowy i tzatziki.
Smacznego :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...