Nasza ulubiona :) idealne ciasto, które nie jest za grube, ale za to pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Do tego ziołowy sos i ulubione dodatki i pyszna ouzza gotowa!
Ciasto - 3 placki:
• 4 szklanki mąki
• duża szczypta soli
• ok. 100 - 150 ml oliwy
• ok. 500 ml cieplej wody
• 1 żółtko
• 50 g świeżych drożdży
• łyżka cukru
• ok. 1/3 szklanki mleka
Drożdże rozkrusz w kubeczku, posyp cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Przykryj i odstaw na 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiej, dodaj sól, żółtko, oliwę, stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj ciasto, aż samo będzie odklejać się od palców - mniej więcej 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i zwarte. Jeśli klei się za mocno, dodaj więcej mąki. Jeśli jest zbyt zbite - dolej więcej wody i oliwy. Po wyrobieniu odstaw pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj cienko, nadając odpowiedni kształt. Ja swoje placki wałkuję od razu na papierze do pieczenia, który ma format blachy z piekarnika. Później tylko smaruję sosem, układam dodatki i przesuwam papier na blachę. Super wygodne rozwiązanie ;)
Sos pomidorowo - ziołowy:
• paczka/puszka zmiksowanych pomidorów (ok. pół litra)
• mnóstwo ziół: oregano, bazylia, zioła prowansalskie - idealnie świeże, ale suszone też się dobrze sprawdzą; )
Jeśli używasz świeżych ziół - zmiksuj dokladnie umyte listki razem z pomidorami. Suszone tylko wymieszaj. Wlej mieszankę do garnka i gotuj chwilę, żeby uzyskaj gęstszą strukturę sosu.
Smaruj sosem rozwałkowane placki. Ja układam nasze ulubione dodatki: ser żółty na spód, szynkę, pieczarki, oliwki, rukolę i kawałki mozzarelli na wierzch. Piekę ok. 25 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem z pieca sprawdzam czy spód pizzy nabrał złotego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz