To jest prawdopodobnie najprostszy i najszybszy przysmak, jaki można upiec. Jednocześnie crumble to doskonały deser, jeśli w lodówce jest zbyt dużo owoców, a nie chcesz ich zmarnować.
Kruszonka:
• szklanka mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 100 g masła
• pół szklanki płatków owsianych
• sezonowe owoce: śliwki, truskawki, nektarynki, wiśnie, jagody
Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je w formie do zapiekania. Mąkę, cukier, płatki wymieszaj z zimnym masłem, do uzyskania kruszonki - ja wolę mniejsze i drobne kawałki, dlatego moja kruszonka przypomina mokry piasek.
Jeśli owoce są bardzo soczyste, możesz lekko posypać je mąką ziemniaczana albo kaszą manna. Wymieszaj je z kruszonką wysypuj większość na wierzch owoców. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach.
Wybornie smakuje z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi ;)
Kocham crumble! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/