poniedziałek, 13 lipca 2015

Crumble z truskawkami i śliwkami

To jest prawdopodobnie najprostszy i najszybszy przysmak, jaki można upiec. Jednocześnie crumble to doskonały deser, jeśli w lodówce jest zbyt dużo owoców, a nie chcesz ich zmarnować.

Kruszonka:
• szklanka mąki
•  3/4 szklanki cukru
• 100 g masła
• pół szklanki płatków owsianych

• sezonowe owoce: śliwki, truskawki, nektarynki, wiśnie, jagody

Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je w formie do zapiekania. Mąkę, cukier, płatki wymieszaj z zimnym masłem, do uzyskania kruszonki - ja wolę mniejsze i drobne kawałki, dlatego moja kruszonka przypomina mokry piasek.

Jeśli owoce są bardzo soczyste, możesz lekko posypać je mąką ziemniaczana albo kaszą manna. Wymieszaj je z kruszonką wysypuj większość na wierzch owoców. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach.

Wybornie smakuje z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi ;)

1 komentarz:

  1. Kocham crumble! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...