Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, jakie zrobiłam ostatnio. Klasyka. Z dodatkiem truskawek jest jeszcze lepsza.
Karpatkowy debiut uważam za bardzo udany i zaakceptowany przez wszystkich testujacych.
Karpatkowy debiut uważam za bardzo udany i zaakceptowany przez wszystkich testujacych.
Ciasto parzone:
• 1 szklanka wody
• 150 g margaryny
• 1 szklanka mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 5 jajek
• szczypta soli
• 1 szklanka wody
• 150 g margaryny
• 1 szklanka mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 5 jajek
• szczypta soli
Wodę zagotuj z margaryną. Zdejmij z palnika i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i łatwo odklejać się od garnka. Na małym ogniu podgrzewaj je minutę, nie przestając mieszać. Odstaw ciasto do lekkiego ostygnięcia. Ja przełożyłam swoje z garnka do miski, w ten sposób szybciej ostygnie.
Do letniego/lekko cieplego ciasta wsyp szczyptę soli i wbijaj kolejno jajka, miksując je jednocześnie. Gotowe ciasto jest dość gęste.
Rozsmaruj ciasto na dużej, prostokatnej blasze. Ja użyłam blachy z piekarnika i upiekłam jeden duży placek, który później rozcięłam na dwie równe części. Możesz też podzielić ciasto na pół i upiec dwa oddzielne placki. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
• 3.5 szklanki mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 3 żółtka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• czubata łyżka cukru z wanilią
• 200 g niesolonego masła
• 3.5 szklanki mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 3 żółtka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• czubata łyżka cukru z wanilią
• 200 g niesolonego masła
2.5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami, mąka i wanilią.
Do gotujacego się mleka wlej mieszankę i energicznie mieszaj, uważając żeby masa się nie przypaliła. Budyń powinien być bardzo gęsty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło miksuj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj porcjami zimny budyń i miskuj do uzyskania gładkiego kremu.
Na pierwszy placek wyłoż połowę kremu. Ułóż połówki truskawek, rozkrojoną stroną do góry. Wyłoż resztę masy i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jest przepyszne! Smacznego ;)
mm z owocami wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dołączenie do kremu truskawek. Mniam ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpatkę.