Podstawowe składniki na 5 rolek:
• nori - 5 arkuszy
• ryż do sushi - 1.5 szklanki
• ocet ryżowy - 2 łyżki
• cukier - pół łyżeczki
Nadzienie:
• wędzony łosoś - 150 g
• surimi - 10 paluszków
• kremowy serek
• ogórek
• awokado
Dodatkowo:
• mata bambusowa
• wasabi
• sos sojowy
• marynowany imbir
Ryż ugotowaj według przepisu na opakowaniu. Wybierz dobry ryż do sushi - to podstawa smaku. Pamiętaj, żeby dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem. Zazwyczaj należy zalać ryż wodą w proporcji 1 szklanka ryżu - 1.3 szklanki wody, zagotować pod przykryciem, a potem zmniejszyć maksymalnie palnik i gotować ok. 15 minut, do wchłonięcia wody. Następnie wymieszaj ryż z mieszanką ocetu i cukru. Odstaw do ostygniecia, cały czas pod przykryciem.
Ogórek i awokado pokrój w cienkie paski. Rozłóż płat nori na macie bambusowej. Na 2/3 powierzchni połóż nie za grubą warstwę ryżu, posmaruj ją delikatnie serkiem. Na środku ryżu ułóż ogórek i awokado. Po bokach plaster łososia i 2 paluszki surimi. Zwiń rulon. Jeśli nori jest zbyt suchy i nie chce sie skleić, zwilż lekko ciepłą wodą niepokryty ryżem koniec. Dociśnij rulon matą. Krój ostrym nożem na ok. 1.5 cm kawałki. Podawaj z wasabi i sosem sojowym.
Smacznego!
daaaawno Ciebie nie było i powrót w wielkim stulu!
OdpowiedzUsuń