Kruchy spód :
• 1.5 szklanki mąki pszennnej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g lekko solonego masła
• 1 jajko
• 1.5 szklanki mąki pszennnej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g lekko solonego masła
• 1 jajko
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Pokrojone na kawałki, zimne masło zagnieć z mąka, do uzyskania "mokrego piasku". Jeśli używasz niesolonego masła, dodaj szczyptę soli. Wbij jajko i zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Kruchy spod podpiecz 20 minut w 180 stopniach.
Nadzienie:
• 300 ml śmietanki kremówki
• 2 żółtka
• duża garść świeżych liści bazyli
• duża garść szpinaku
• pomidorki koktajlowe
• kulka mozzarelli
• mała cebula
• 5 plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)
• 300 ml śmietanki kremówki
• 2 żółtka
• duża garść świeżych liści bazyli
• duża garść szpinaku
• pomidorki koktajlowe
• kulka mozzarelli
• mała cebula
• 5 plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni (z boczkiem) do zrumienienia. Kremówkę zmiksuj z żółtkami i bazylią. Dopraw pieprzem. Na podpieczonym spodzie układaj kolejno: cebulę (z boczkiem), liście szpinaku, pomidorki. Jeśli są wieksze i rozkrajasz je na połówki, ułóż je rozkrojoną częścią do góry. Zalej wszystko przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz