poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Rolada drożdżowa z jabłkami i jagodami



Prawdziwe, domowe ciasto drożdzowe z pysznym nadzieniem jabłkowo - jagodowym. Zapach, który roznosi się w domu podczas jego przygotowywania uzależnia. O smaku już nie będę mówić...

Ciasto drożdzowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu

 Drożdże wymieszaj z cukrem i  mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Mąkę wymieszaj z resztą składników na koniec dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj drożdze. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie samo odklejało się od ręki. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Nadzienie jabłkowo - jagodowe
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • budyń śmietankowy
  • odrobina masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • jagody

Jabłka ubierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię z odrobiną masła, wrzuć jabłka i podduś je do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj miód. Na koniec wsyp budyń, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Po zdjęciu z ognia dodaj jagody ze słoika (jeśli użyjesz mrożonych, najpierw je rozmróź, a następnie podgrzej wymieszane z jabłkami przez kilka sekund). 


Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na dwie części i rozwałkuj na prostokątne placki. Na środku każdego ułóż po połowie nadzienia i dokładnie zawiń. Zwróć uwagę na boki i miejsca połączeń, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Piecz w 180 stopniach 35-40 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika wyjdź z kuchni albo poproś kogoś, żeby cię z niej wyprowadził. Gorące ciasto drożdżowe może zaszkodzić :) Pozwól mu chociaż chwilkę ostygnąć, choć wiem, że to prawie niewykonalne :) Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...