Orange curd:
- 3 jajka
- 100 ml soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- 70 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
- starta skórka z całej pomarańczy
Do szerokiego garnka wlej 1/3 wody, zagotuj, następnie zredukuj ogień do minimum. Wszystkie składniki na krem wymieszaj trzepaczką w dużej metalowej misce. Miskę postaw na garnku i cały czas mieszaj, aż krem stanie się gładki i lekko zgęstnieje. Jeżeli krem gotowany na parze nie chce zgęstnieć, to garnek z nim można postawić bezpośrednio na ogniu i podgrzewać przez 2 minuty. Uważać, aby jajka się nie ścięły!
Ostudź i przechowywać w lodówce.
I jeszcze mała uwaga techniczna - pamiętaj o sparzeniu jajek przed ich użyciem.
Smacznego!
Inspiracja: Atinabc.blox.pl
Wykonanie i zdjęcia: Dominika :)
Zrobię to! :]
OdpowiedzUsuń