To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie zasznurować i poczekać aż się upiecze.
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- chleba pokrojonego w dużą kostkę
- posiekanej cebuli
- jabłek pokrojonych w kostkę
- 3 jaj
- musu kasztanowego
- czosnku, majeranku, bazylii, soli i pieprzu
Mus kasztanowy wymieszaj z cebulą.
Dodaj jabłka, bazylię i przyprawy.
Na koniec wbij jajka i wszystko dokładnie wymieszaj.
Nadzieniem nafaszeruj wnętrze gęsi, zszyj ją dokładnie, aby farsz nie uciekł.
Delikatnie natrzyj skórkę solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 3 godziny. Pod koniec możesz zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz